Megtartotta a 2020-as esztendő első taggyűlését a HACS konzorciuma

Január 15-én a József Attila Művelődési és Konferencia Központban ült össze és nyitotta meg az évet a Salgótarjáni Helyi Akciócsoport. A találkozón több fontos témát is taglaltak a jelenlévők. Egyrészről részletesen bemutatásra került a 2019-es év eseményeinek sora és a Munkaszervezet által elvégzett szakmai tevékenység. Másrészt külön napirendi pontban tárgyalták a HACS 2020-as költségvetését. A pénzügyi vezető erre vonatkozó beszámolóját a konzorcium elfogadta.

A találkozón szó volt még az idei év legjelentősebb feladatairól is. Az első között említendő az aktuális helyi felhívásokra beérkező támogatási kérelmek kezelése és értékelése, valamint a Helyi Közösségi Fejlesztési Stratégia utolsó beavatkozási területéhez kapcsolódó helyi felhívás elkészítése, mely a fenntartható kezdeményezések megvalósulását szeretné majd támogatni a helyi termékek előállításán, piacra jutásán keresztül.

Lakossági fórum a nyelviskolában

Sikerrel zárult a “Segítők segítése – közösségfejlesztő és kulturális programszervező szakemberek, önkéntesek képzése” c. helyi felhíváshoz kapcsolódó lakossági fórumsorozat 2020. január 23-án. A potenciális érintettek az ILS Nyelviskolában hallhattak tájékoztatót a sikeres pályázat írás és a pénzügyi elszámolás kapcsán a Magyar Államkincstár képviselőinek közreműködésével.

Segítségnyújtás a pályázatok elkészítéséhez

2020. január 31-ig pályázhatnak az érintettek a Salgótarjáni Helyi Akciócsoport 5-ös
számú, Segítők segítése – közösségfejlesztő és kulturális programszervező szakemberek, önkéntesek képzése című helyi felhívására. A támogatási kérelmek és a pályázati dokumentáció elkészítésében nyújt addig is segítséget az Akciócsoport Munkaszervezete. 2020. január 23-án, az ILS Nyelviskolában, lakossági fórum során a Magyar Államkincstár képviselője a legfontosabb pénzügyi kérdésekről nyújt tájékoztatást. 2020. január 29-én a tényleges pályázók személyes konzultáción vehetnek részt. A konzultáción való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött!

Újabb pályázati lehetőséget ismertettek

Lakossági fórum keretében tájékoztatták a potenciális pályázókat a Salgótarjáni Helyi Akciócsoport aktuális felhívásáról 2020. január 8-án a Nógrád megyei Tudományos Ismeretterjesztő Egyesület székházában. A megjelenteket Miklós Rea Szilvi, a HACS munkaszervezetének vezetője köszöntötte, majd ismertette legfontosabb részleteiben a Segítők segítése – közösségfejlesztő és kulturális programszervező szakemberek, önkéntesek képzése c. helyi felhívást. A pályázat közművelődési vagy közösségfejlesztési innovációkat megvalósítani képes szakemberek, önkéntesek nonformális képzésére nyújt majd lehetőséget. Arról, hogy mitől is lehet valóban innovatív és újszerű egy-egy képzési forma, Virágos Erzsébet képzett tréner beszélt interaktív előadása során.

Újabb fejlesztéseket támogatnak

November 25-én, ismét összeült a Salgótarjáni Helyi Akciócsoport Helyi Bíráló Bizottsága. Ez alkalommal a „Kreatív akcióprogramok és hagyományteremtő eseménysorozatok megvalósítását támogató mobil eszközpark beszerzése” (TOP-7.1.1-16-H-109-3) című felhívásra beérkezett támogatási kérelmek sorsáról döntöttek. A konzorcium 3-as számú felhívása abból a célból jelent meg, hogy közel 77 millió forinttal járuljon hozzá a helyi rendezvények eszközfelszereltségének javításához. A pályázati lehetőséget nagy érdeklődés övezte, 20 helyi szervezet nyújtotta be támogatási kérelmét határidőn belül, több, mint 160 millió forintos forrásigény mellett. A kérelmeket több lépcsőben értékelte a HBB és a HACS Munkaszervezet, a végleges felterjesztési listáról november 25-én döntöttek. A Bizottság ellenvetés nélkül fogadta el a támogatásra érdemes, legjobb pályázati anyagok listáját. December 2-án a HACS Vezetősége és a Konzorcium is szavazott a felterjesztésről. A következő hetekben a nyertes pályázókat is értesítik

Lakossági fórumok a Zenthe Szalonban

Két fórum keretében informálta leendő pályázóit a Salgótarjáni Helyi Akciócsoport november 13-án. A megjelentek a pénzügyi elszámolás tekintetében és a a Segítők segítése – közösségfejlesztő és kulturális programszervező szakemberek, önkéntesek képzése c. felhívás kapcsán is hallhattak egy-egy előadást.

Konzultációs workshop

November 15-én (péntek) 14 órától személyes konzultációra várják az „Innovatív közösségi műhelyek, közösségi terek létrehozása, fejlesztése, korszerűsítése” c. 2-es helyi felhívás leendő pályázóit. A konzultáció előzetes regisztrációhoz kötött. Időpont kérés céljából, keresse a HACS Munkaszervezetét az sthacs2018@gmail.com e-mail címen vagy a (32) 310-503-as telefonszámon! A HACS kéri mindazokat, akik részt kívánnak venni a személyes tanácsadáson, konkrét kérdéseiket legkésőbb november 13-ig továbbítsák az sthacs2018@gmail.com e-mail címre!